Hund

Ansvarlige hundeeiere på fjellet!

Hunder har behov for å løpe rundt, men hunder kan også gjøre mye galt. De kan skremme både mennesker og dyr, og det er viktig at du som eier har kontroll over hunden til enhver tid. Når hunden løper løs, har du gitt fra deg kontrollen over den, og når hunden er utenfor synsvidde, kan du ikke følge med på hva den gjør. Husk at selv om du er midt på fjellet, kan hunden gjøre mye galt, både sommer og vinter. Alle hunder er rovdyr, og jaktinstinktet kan bli vekket hvis de ser fugler eller dyr. Hunder kan bite i hjel fugleunger, knuse egg og reir, og de kan jage større dyr. Noen ganger kan hunder bite i hjel både ville dyr og husdyr som beiter i fjellet, og det er selvsagt hundeeieren som har ansvaret dersom noe skjer. Vær en ansvarlig hundeeier og hold hunden i bånd selv når du er på fjellet.

Skremmende opplevelser for mennesker og dyr

Det er ikke bare dyr som kan bli skremt av hunder. Mange mennesker er også redd for hunder. overhold båndtvang når du er i fjellet. Det er ikke morsomt å oppdage at hunden din har bitt i hjel et uskyldig dyr, eller at den har skremt andre turgåere. Husk at fjellet er for alle. Det er ekstra viktig å være på vakt når du er i en nasjonalpark, eller i et område der det beiter husdyr. Her i Norge blir fjellet fortsatt flittig brukt som beideområde for sauer, geiter, kviger og reinsdyr, og hunder kan drepe eller skade dyr. Hundene kan også skremme dyr slik at de kaster kalvene. Det gjelder både reinsdyr, kviger og ville dyr som rådyr og elg. Hvis hunden løper etter dyret, kan dyret også skade seg. Det hjelper ikke om hunden din er snill og grei til vanlig. Den kan reagere annerledes enn forventet når den møter ukjente dyr. Du vet heller ikke hvordan de tamme eller ville dyrene reagerer når de ser en hund.

Ikke mist kontrollen

Ha kontroll over hunden gjennom å ha den i bånd. Da slipper du også å lete etter hunden hvis den løper vekk. Hunden kan få rikelig med trening selv om den går i bånd. Om sommeren kan den bære kløv, og om vinteren kan den få trekke pulk, eller den kan trekke deg når du går på ski. Dermed får hunden anstrengt seg, og blir skikkelig trent. Når dere kommer fram til hytta, eller kommer hjem etter fjellturen, trenger dere kanskje begge en hvil i en deilig sofa. En hund som har anstrengt seg litt ekstra, blir gjerne roligere når den skal hvile. Kjøp deg gjerne et ekstra langt hundebånd når dere er på fjellet, slik at hunden kan løpe litt til siden, uten at du mister kontrollen over den. Tren også hunden til å adlyde enkle kommandoer, slik at du har ekstra god kontroll når dere møter dyr eller andre mennesker på fjellet.

Tags :