Hund

Vær forsiktig med sjokolade

De fleste vet sikkert at sjokolade kan være skadelig for hunder . Grunnen til dette er at sjokolade inneholder stoffet teobromin som er giftig for både hunder og katter. Alle produkter som inneholder ren sjokolade, uansett mengder er derfor giftige, selv om det ved forgiftning alltid er et spørsmål om dosering også. En farlig mengde sjokolade avhenger selvfølgelig av størrelsen på hunden eller katten, og vi skal se litt nærmere på dette.

En sjokoladeforgifting kan være veldig alvorlig, men det må ses i forhold til mengden av sjokolade som hunden har spist, i forhold til hva hunden veier. Jo mørkere sjokoladen er, jo farligere er den også, siden ren og mørk sjokolade har de største konsentrasjonene av stoffet. Bark fra kakaoplanten, som gjerne brukes i hagen, kan også inneholde store mengder teobromin, men et mindre inntak er som regel ikke farlig.

I vanlig melkesjokolade er det som regel 30 til 40 % ren kakao, noe som tilsvarer en mengde på 1,2 mg teobromin per gram sjokolade. Likevel er det som regel langt å gå, før en hund blir forgiftet, i alle fall om det er en større hund, som faktisk rekker opp til benker og bord, hvor en sjokolade kan ligge. tommelfingerregelen er at en hund må spise hele 17 gr sjokolade per kilo av egen kroppsvekt, eller 20 mg teobromin per kilo hund, for å vise begynnende tegn på forgifting. For en hund på 20 kilo, betyr dette at 2 sjokoladeplater må spises, før den blir syk.

Mørk sjokolade, eller kakao kan derimot være veldig mye sterkere enn vanlig melkesjokolade. Mørk sjokolade eller ren kakao, inneholder opptil 15 mg teobromin per gram, slik at en sjokoladeplate kan være mer enn nok for å gjøre en hund syk.

Symptomer på sjokoladeforgifting hos hund og katt

Symptomer på overdose opptrer fra 2 til 12 timer etter inntak, og viser seg gjennom oppkast, uro, pesing, tørst, instabilitet og spasmer. Indre tegn kan være en farlig høy hjerterytme.

Behandling av sjokoladeforgifting hos hund

Slik som hos andre levende vesener er det lurt at hunden drikker mye, og spiser medisinsk kull, gjerne gjentatte doser. Dette bidrar til å renske kroppen. Ved alvorlige tilfeller anbefales brekkmiddel som ikke er saltbasert, og overvåking av hjerterytmen. Bruk litt ekstra tid på hunden når den er syk, og hold den med selskap.

Tags :