Hund

Når du kjøper hund…

Hva må du tenke på når du skal kjøpe hund? En flott plass å sjekke ut er Norsk Kennel Klubb, hundeeiernes organisasjon. De har laget en brosjyre til hjelp for de som ønsker å kjøpe seg hund, den heter “Vil du bli hundeeier”. Her får du vite hvordan du går frem for å kjøpe deg hund, og hva du bør ta stilling til. Det er mange ting du bør tenke over før du tar steget. Er hund det rette? En må tenke over hvilken rase en ønsker, vil du ha hannhund eller tispe? Har du nok penger til hundehold? Har du nok tid til en hund? Har du nok plass til en hund? Hvor lenge har du hatt et ønske om å eie hund? Det er lurt å sette seg inn i gjeldende lover og regler om hundehold og regler for import av hunder til Norge. Dette og mer til må du undersøke og finne ut av når du kjøper hund.

Hvilken hund eller rase ønsker du?

Skal du kjøpe deg hund er det veldig viktig å finne riktig hunderase som passer deg. Du må vite litt mer om deg selv før du velger hvilken rase på hunden du ønsker deg. Hvilken livsstil ønsker du å ha de neste 12-17 årene av ditt liv? Synes du kommunikasjon er viktig mellom deg og hunden? Skal du f.eks. ha en engelsk setter trenger den mye mosjon som krever at du har mye tid og energi til overs. Du kan heller ikke forvente at en bulldog går på lange turer, opptil flere ganger i uken. Når du har funnet ut hvilken livsstil du ønsker å dele med din nye venn, er det på tide å finne rett hunderase til deg. Nettsiden allehunderaser.com gjør det enkelt å finne rase av hund etter gemytt, størrelse, bruksområde og helse. Går du inn på nettsiden hunderase.com har de innhentet erfaringer fra eiere av mange forskjellige raser av hunder. Dette kan være nyttige erfaringer for å finne ut typiske ting hos rasen, men som kanskje ikke står klart spesifisert i beskrivelsen av rasen.

Hvor kjøper du hunden din?

Du har bestemt deg for å kjøpe hund. Du har funnet ut hvilken rase du ønsker, da er neste spørsmål, hvor skal jeg kjøpe hunden? Du finner rubrikkannonser for hunder i aviser og på nett, f.eks hunder på Finn.no. På nettet finner du det meste å kjøpe fra funksjonsklær fra fritidsfabrikken til levende hunder. Mange kjøper også hunder gjennom oppdrettere de kontakter og har fått kjennskap til. Noen hunderaser er enklere å få tak i enn andre. Vi skiller mellom populære hunderaser som er enkle å få tak i, og de sjeldnere rasene som kan være vanskelig å få kjøpt. De populære rasehundene er det likevel mange som ønsker seg, og dermed må du påvente litt ventetid. Det beste rådet er å ta kontakt med kennelklubben, og du vil få informasjon om seriøse oppdrettere eller advarsler mot de useriøse. Det er lurt å snakke med andre som har kjøpt hund fra samme oppdretter. Det er mange ting å tenke på når du skal skaffe deg en ny venn for livet.

Tags :